torsdag 13 mars 2008

Skrivit på

Anledningen till att det varit lite tunt med nya inlägg här på bloggen är av den enkla anledningen att jag nu inte söker jobb längre...

Efter allt intervjuande och annat handlade det tillslut om några fåtal företag där jag fått erbjudande i en eller annan form. Se mitt förra inlägg för hur jag valde.

Vad som känns skönt är att man inte tagit första bästa alternativ som dykt upp, utan man har faktiskt sett sig om, och ställt olika erbjudanden mot varandra. Så förrutom att vara nöjd med det man skrev på, så har man lite att jämföra med både när det gäller företagskultur och värderingar så väl som det konkreta erbjudandet.

måndag 10 mars 2008

Att välja jobb

Att välja var man skall jobba (eller åtminstone söka sig till) är inte alltid så lätt, särskilt som nyutexaminerad med begränsad erfarenhet av företag. Så här gjorde jag...

Vad kan du och vad vill du?
Vad är det du har för kompetens idag och vilken områden kan du tänka dig jobba inom. För min del handlade det främst om vad det är för något jag tycker är kul. Jag kan inte och vill inte ha ett jobb som jag är oengagerad i.

Utifrån detta bör du kunna se vilka branscher som kan tänkas vara aktuella. Vill du jobba med utveckling så skall du inte söka dig till ett företag med bara en driftsorganisation, t.ex.

Vad är viktigast?
Vilka kriterier måste vara uppfyllda för att du överhuvudtaget skall tänkta dig ett jobb? Kan vara både ideologiska och praktiska. Du kanske inte vill jobba inom eller för försvarsindustrin, du har fanatiska åsikter runt utvecklingsmiljö (om du har det - arbeta bort det, det är inte proffsigt!) eller fördrar den ena framför den andra (mer rimligt). Geografisk placering, arbetstid, resor i tjänst kan spela in om du har familj (och vill fortsätta ha det).

Försök identifiera faktorer som måste vara uppfyllda, dvs saker du inte kan göra avkall. I kontakt med ett företag är det viktigt att du tar reda på dessa och ser till att det stämmer med vad du vill.

Vad är dina värderingar?
En fortsättning på föregående punkt. Vad är dina värderingar med avseende på arbete och företagskultur? Vill du jobba in en konkurrenspräglad miljö där bara de som slår sig fram rör sig (och de andra trillar ut), eller vill du jobba mer genom samarbete där folk hjälper varandra?

Vad för värderingar står företaget för, hur speglar sig dessa värderingar mot vilka parametrar som mäts när man blir befordrad? Det är inte helt ovanligt att dessa delvis kan stå i konflikt med varandra och företagets värderingar mest är tomma ord på ett papper.

Vill du ta mycket ansvar och driva saker själv, eller vill du hellre låta någon annan styra vad du skall göra?

Jag försökte tänka efter under vilka omständigheter och i vilka situationer jag verkligen njutit av att jobba, och vice versa, vilka situationer där jag inte upplevt tillfredsställelse. Svaret på detta tillsammans med matchande värderingar har varit den absolut viktigaste faktorn för mig i mitt val av arbetsgivare.

Hur vill du utvecklas?
Vill du lära dig nya saker genom att byta projekt, system eller uppdrag? Se då till att hamna i en organisation som uppmuntrar detta snarare än att det ses som något besvärligt.

Hur kommer du kompetensutvecklas på ett företag, och inom vad? Som ingenjör är det lätt att glömma bort att det finns väldigt mycket annat som är viktigt utöver ren teknikkompetens. Tycker du också det, se till att företaget förstår det med.

Det klassiska kan vara att varje anställd har en viss budget per år för att gå på någon konferens eller kurs. Om detta i praktiken aldrig blir av pga arbetsbelastning är sällan något som framgår. Personligen tycker detta i praktiken nästan är värdelöst.

Bättre är en organisation som präglar alltifrån värderingar, bemanning av projekt och aktiviteter (intressegrupper, mentorskap, etc) till kompetensutveckling.

Tillslut...
...är det upp till dig att bestämma vad som är viktigast för just dig.

Detta behöver inte innebära att du begränsar dig. Det kan snarare vara så att när du väl kommit fram till vad som är viktigt för dig kan kanske finna det hos företag eller branscher du tidigare inte ens beaktat för du inte tänkte de var intressanta.

När du väl sitter på intervju hos ett företag som delar dina värderingar, då kommer du också ge ett mycket bättre intryck. När företaget förstår vad som är viktiga värderingar för dig och ser att det matchar företagsvärderingarna, då väger det tungt när de avgör om de vill gå vidare.

torsdag 6 mars 2008

Systemvetardagen 2008

Ett tips för de datatekniker som bor i eller kan ta sig till Stockholm är att besöka Systemvetardagen som är om en knapp veckan den 12:e Mars.

En arbetsmarknadsdagen med företag av intresse för alla med nån form av data- eller IT-bakgrund. Bara för att det råkar vara Institutionen för data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet i Kista som är anordnar betyder inte det att studenter och andra från andra skolar inte är välkomna.

Så renskriv CV'et, skriv ut det i ett gäng exemplar, fila på hiss-pitchen om dig själv och gå dit.

tisdag 4 mars 2008

Säga ja eller nej först?

Funderade över vad som är bäst taktik i det avgörande skedet när man tackar ja och nej till de olika möjligheterna man ställs inför.

Ska man först tacka ja till det företaget man är mest intresserad av för att sen säga nej till de övriga? Tänk om man då får ett nytt bud som gör att man hellre valt ett av dem man tänkt säga nej till?

Eller skall man säga nej först just för att se om man får några nya bud, och därmed kan ta hänsyn till dem innan man tackar ja? Risken är om man sen sagt nej till alla utom en och de av någon anledning inte längre kan erbjuda något. Då står man där utan någonting alls.

Vet man vad man vill så är det första alternativet nog att föredra. Däremot om det hänger på marginalen och lite högre lön kan få vågen att slå över, då kanske andra alternativet passar bättre.

Egentligen är det hela nog på sin höjd en teoretisk tankelek och inte så mycket att lägga vikt på (det har hänt att folk tycker jag tänker för mycket på detaljer)...

måndag 3 mars 2008

Motgångar

Var precis på en intervju jag sett fram emot innan. Det var andra intervjun hos ett relativt stort produktföretag som jag fick gott intryck av första gången jag var där.

Detta var en teknikintervju, som skulle främst handla om min tekniska kompetens och erfarenhet. Träffade två personer från utvecklingsavdelningen, personer jag inte träffat vid första tillfället.

Under intervjun blev det mer och mer uppenbart att jag var ganska långt ifrån den profil de önskat sig. Många av de teknologier och liknande de frågade om kände jag till vid namn men knappt mer. De områden jag hade desto mer erfarenhet av var bara delvis intressanta och där det var relevant var det oftast lite äldre alternativa teknologier jag arbetat med (detta var jobb jag hade innan studierna).

På det hela taget kändes det inte som jag var personen de letade efter. De saker de frågade om var inte sådant jag kan säga att jag kan idag, men och andra sidan är det saker jag känner mig komfortabel att sätta mig in i utan problem. Förhoppningsvis lyckades jag kommunicera det.

Det som kändes lite snopet var ändå att i mitt CV står det tydligt vad jag gjort och inom vilka områden. Det kändes som om de trodde jag hade utelämnat massa saker, eftersom det var sådant som inte stod med de frågade om. Vid första intervjun var jag också tydlig med inom vilka områden min erfarenhet låg, men samtidigt att jag hade inga problem att lära mig nya saker med hänvisning till min erfarenhet och akademisk utbildning som grund.

Så behöver de någon som kan gå in från dag 1 och styra och ställa så är jag inte rätt person. Ser de däremot min potential och kan erbjuda en roll där man gradvis har möjlighet att växa in på de aktuella områden, då finns alla förutsättningar för en lyckad matchning.

Det kändes väldigt annorlunda med andra intervjun jämfört med första. Nästan som internkommunikationen hade brustit lite och de på andra intervjun hade helt andra förväntningar.

På det hela taget känns nu inte detta alternativ lika intressant, även om de nu skulle tänka om lite och ge ett erbjudande i alla fall (jag har åtminstone inte fått ett nej än).

Man får se det från ljusa sidan, ett mindre alternativ att ha ångest över när det väl är dags att välja (vilket börjar bli snart).

söndag 2 mars 2008

Hur "bra" är du?

Väldigt många CV-databaser och andra jobbsajter envisas med att man skall skriva in sina färdigheter och sen ange om man är "bra", "mycket bra", etc på respektive område.




Hur bra är du på java? Kanske till och med avancerad? Känns som detta kan vara en ganska subjektiv bedömelse.

Givetvis görs detta för att respektive profil skall kunna indexeras och sökas på ett bättre sätt. Men frågan kvarstår, hur väl fungerar detta?

Som ett exempel, för drygt 10 år sen plöjde jag några böcker om java och gjorde några applets. Lite småspel och annat för att testa. Kunde ju det som stod i böckerna, så jag tyckte jag var förträffligt bra på java. Definitivt en femma eller "avancerat" enligt exemplet på bilden.

Idag, ett decennium senare med både arbetslivserfarenhet och akademisk utbildning, skulle jag nog kunna sträcka mig att kalla mig "bra". Jag har inte blivit sämre, jag har bara lärt mig väldigt mycket mer och insett hur mycket än mer som finns.

Ett annat exempel, hur bra är du på AJAX (1-5)? Jag har gjort en del egna ajaxgrejer kommersiellt men jag skulle knappt kalla mig "bra" på det, men det beror på vad man jämför med. Skulle du kunna ha commit-rättigheter till jQuery, då tycker jag man förtjänar nivå avancerat. Samtidigt kan jag mycket väl tänka mig nån som gjort lite JSON-prylar, dynamiskt uppdaterade sidor och annat krafs tycker han är fullärd.

Vad man relaterar till, vilken erfarenhet man har och hur pass ödmjuk man är som person känns som större faktor en den faktiska kompetensen.

...åh, förresten. Är du mycket bra på Client/Server?