måndag 10 mars 2008

Att välja jobb

Att välja var man skall jobba (eller åtminstone söka sig till) är inte alltid så lätt, särskilt som nyutexaminerad med begränsad erfarenhet av företag. Så här gjorde jag...

Vad kan du och vad vill du?
Vad är det du har för kompetens idag och vilken områden kan du tänka dig jobba inom. För min del handlade det främst om vad det är för något jag tycker är kul. Jag kan inte och vill inte ha ett jobb som jag är oengagerad i.

Utifrån detta bör du kunna se vilka branscher som kan tänkas vara aktuella. Vill du jobba med utveckling så skall du inte söka dig till ett företag med bara en driftsorganisation, t.ex.

Vad är viktigast?
Vilka kriterier måste vara uppfyllda för att du överhuvudtaget skall tänkta dig ett jobb? Kan vara både ideologiska och praktiska. Du kanske inte vill jobba inom eller för försvarsindustrin, du har fanatiska åsikter runt utvecklingsmiljö (om du har det - arbeta bort det, det är inte proffsigt!) eller fördrar den ena framför den andra (mer rimligt). Geografisk placering, arbetstid, resor i tjänst kan spela in om du har familj (och vill fortsätta ha det).

Försök identifiera faktorer som måste vara uppfyllda, dvs saker du inte kan göra avkall. I kontakt med ett företag är det viktigt att du tar reda på dessa och ser till att det stämmer med vad du vill.

Vad är dina värderingar?
En fortsättning på föregående punkt. Vad är dina värderingar med avseende på arbete och företagskultur? Vill du jobba in en konkurrenspräglad miljö där bara de som slår sig fram rör sig (och de andra trillar ut), eller vill du jobba mer genom samarbete där folk hjälper varandra?

Vad för värderingar står företaget för, hur speglar sig dessa värderingar mot vilka parametrar som mäts när man blir befordrad? Det är inte helt ovanligt att dessa delvis kan stå i konflikt med varandra och företagets värderingar mest är tomma ord på ett papper.

Vill du ta mycket ansvar och driva saker själv, eller vill du hellre låta någon annan styra vad du skall göra?

Jag försökte tänka efter under vilka omständigheter och i vilka situationer jag verkligen njutit av att jobba, och vice versa, vilka situationer där jag inte upplevt tillfredsställelse. Svaret på detta tillsammans med matchande värderingar har varit den absolut viktigaste faktorn för mig i mitt val av arbetsgivare.

Hur vill du utvecklas?
Vill du lära dig nya saker genom att byta projekt, system eller uppdrag? Se då till att hamna i en organisation som uppmuntrar detta snarare än att det ses som något besvärligt.

Hur kommer du kompetensutvecklas på ett företag, och inom vad? Som ingenjör är det lätt att glömma bort att det finns väldigt mycket annat som är viktigt utöver ren teknikkompetens. Tycker du också det, se till att företaget förstår det med.

Det klassiska kan vara att varje anställd har en viss budget per år för att gå på någon konferens eller kurs. Om detta i praktiken aldrig blir av pga arbetsbelastning är sällan något som framgår. Personligen tycker detta i praktiken nästan är värdelöst.

Bättre är en organisation som präglar alltifrån värderingar, bemanning av projekt och aktiviteter (intressegrupper, mentorskap, etc) till kompetensutveckling.

Tillslut...
...är det upp till dig att bestämma vad som är viktigast för just dig.

Detta behöver inte innebära att du begränsar dig. Det kan snarare vara så att när du väl kommit fram till vad som är viktigt för dig kan kanske finna det hos företag eller branscher du tidigare inte ens beaktat för du inte tänkte de var intressanta.

När du väl sitter på intervju hos ett företag som delar dina värderingar, då kommer du också ge ett mycket bättre intryck. När företaget förstår vad som är viktiga värderingar för dig och ser att det matchar företagsvärderingarna, då väger det tungt när de avgör om de vill gå vidare.

Inga kommentarer: