tisdag 12 februari 2008

Få betalt för att gå på intervju

Kan låta lite galet men är faktiskt verklighet, åtminstone är det vad startupföretaget NotchUp hoppas.

Det fungerar likt en CV-databas. Du fyller i din profil och sen kan företag finna dig via sökning i databasen. Skillnaden är att du även sätter ett pris vad du vill ha för att gå på intervju.

Enligt sajtens lilla kalkylator kan en civilingenjör i datateknik med några års erfarenhet åtminstone räkna med ett pris på $300-$400 för en intervju. Inte så tokigt. För att beivra missbruk finns även ett feedbacksystem för att undvika att folk sätter i system att gå på intervjuer för jobb som de inte är intresserade av bara för pengarna.

Tanken är att detta system dels garanterar för kandidaterna att företagen verkligen är seriösa och tänkt igenom vad de erbjuder när de kallar till intervju. För företagen är det ett sätt att ta bort mellanledet med en rekryterare (som tar en rejäl slant för att rekrytera mer seniora personer) och i större utsträckning nå kompetent folk som redan är anställda och kanske inte aktivt söker efter jobb.

Sajten är i beta nu och har nått relativt bra framgång, främst i Silicon Valley. Vore intressant att se om en motsvarande modell skulle fungera i Sverige.

Inga kommentarer: