lördag 16 februari 2008

Företagssponsrade kurser

Tydligen försöker IBM locka studenter genom att få en kurs på ett amerikanskt universitet att använda ett ramverk vid namn Project Zero.

Professorn på detta universitet tycker enligt artikeln att det är fantastiskt med motiveringen att studenter "tillbringar på tok för mycket tid på att konfigurera applikationsservrar och utvecklingsmiljöer istället för att lära sig att programmera".

Det i sig må vara en god anledning, men knappast behöver man ha en företagssponsrad kurs för det. Att ramverk är viktiga råder ingen tvekan om, sorgligt är att det knappast är något som ens täcks i ens de mest tillämpade kurserna på våra tekniska högskolor. Pratar man Java så är Spring och Hibernate mer eller mindre standard för många tillämpningar i verkligheten, men själv fick man harva med en gammal version av EJB lett av en vilsen doktorand som knappt kunde ta på sig kläderna själv på morgonen. Gäller det PHP finns Zend Framework, CakePHP eller Symphony för att nämna de mest utbredda (finns det överhuvudtaget någon högskola som har tillämpade webutvecklingskurser i PHP?).

I vilket fall som helst, för att uppnå utveckling med fokus på affärsnytta snarare än meck i konfigurationsfiler känns det som det finns bra mycket bättre val än Project Zero.

Företagssponsrade kurser är inte ens ovanligt i Sverige, även om produkt eller företagsnamnet gärna plockas bort från kurstiteln är det uppenbart då hela kursen fokuserar på en speciell produkt snarare än ett mer generellt angreppssätt. Än mer lömskt är när företag erbjuder fördelaktiga licensvillkor just till högskolor, med baktanken att just deras produkter skall användas i kurser (står man inför ett beslut i framtiden efter studierna mellan en produkt man känner till och en som är okänd kanske man väljer den man faktiskt använt).

Det är bra om högskolor försöker närma sig verkligheten och använda aktuella teknologier när de ändå har tillämpade kurser, men i så fall bör det i längsta möjliga utsträckning inte bygga på något med en företagslogga stämplad högst upp.

Inga kommentarer: