tisdag 19 februari 2008

Praktiska tips inför anställningsintervjun

Tänkte dela med mig av några praktiska tips som är bra inför en anställningsintervju. Detta har varit min plan inför det första intervjutillfället på respektive företag. Dessa tips är just med betoning på praktiska, och säger inget om typiska intervjufrågor eller liknande (det får bli ett separat inlägg).

Vem kommer du träffa?
Se till att ta reda på vem du kommer träffa. Är det en rekryterare, någon chef eller kanske flera. En från personalavdelningen tillsammans med en tekniker alternativt gruppchef brukar inte vara ovanligt.

Genom att veta vem och vilken roll personen har på företaget är det lättare att mentalt förbereda sig, man vet åtminstone vem som sitter på andra sidan bordet.

Sök på nätet efter personerna, använd LinkedIn. Personligen är jag bekvämare ju mer jag vet. Kanske någon av dem har gått samma högskola som du? Har en intressant bakgrund du kan relatera till eller fråga om?

Kolla upp allt!
Lusläs företagets hemsida. Vilka andra tjänster söker de folk till? Är det ett produktföretag, se till att kolla igenom allt från produktblad till eventuella case studies och vilka kunder som använder företags produkter.

Sök bland branschspecifika sajter eller tidningar och se hur företaget har figurerat i press. Har VD'n gjort några uttalanden eller liknande? Givetvis får detta anpassas till företag. Skall du på intervju hos Ericsson gör du nog gott i att specificera sökandet till just den avdelningen eller området som är aktuellt för din tjänst.

Genom att vara påläst kommer du ge ett bättre intryck, du kommer känna dig säkrare och kan ställa mer relevanta frågor. Framförallt kommer du få en ökad förståelse för hur din potentiella framtida roll passar in i företaget.

Precis som arbetsgivaren kommer kolla upp så mycket som möjligt om dig så ligger det i ditt eget intresse att göra vice versa.

Vad är din strategi?
Beroende på företag och aktuell tjänst intervjun gäller, tänk ut hur du vill att du skall uppfattas. Vad är din strategi under intervjun?

Är det vissa kurser du gått som är extra relevanta för just denna tjänst, eller tidigare erfarenheter som passar bättre? Välj att framhäva dem i högre grad, gärna med konkreta exempel och peka gärna ut vad du lärde dig.

Tänk att du skall marknadsföra dig själv - för att göra det på bästa sätt måste du anpassa budskapet efter din målgrupp.

Lusläs jobbannonsen
Detta har jag tipsat om tidigare men väl värt att nämna igen. Kolla noga igenom jobbannonsen och se vad för kunskaper som efterfrågas. Finns ingen jobbannons, försök luska ut så mycket som möjligt ändå genom lite kreativ googling. Plattformar, teknologier, system och så vidare brukar listas som önskemål på kunskaper. Oftast är det svårt att täcka varenda liten bit, och vissa punkter kan vara mer eller mindre viktiga.

Hur som helst, de saker du inte känner till - se till att kolla upp dem! Börja på wikipedia för att få en översikt om vad det är, gå sen därefter vidare till eventuella artiklar eller tutorials i ämnet.

Även utan tidigare erfarenhet ger det ett mycket mer positivt intryck om man åtminstone vet vad något är, istället för att se ut som ett frågetecken.

Gör en resplan
Jag gillar att ha ordning och koll, det gör att jag kan vara avslappnad och fokusera på det som är viktigt. Därför brukar jag sammanställa en liten resplan om jag skall någonstans där jag inte hittar så bra.

Öppna upp ett tomt dokument i valfritt ordbehandlingsprogram. Skriv in klockslag för mötet, adress, eventuell vägbeskrivning och namn samt telefonnummer för personerna du kommer träffa. Plocka fram en karta på Eniro och klistra in. Finns det möjlighet att se flygfoto så titta på det med för att se hur det ser ut, det blir lättare att hitta om du känner igen husen.

Om du inte åker bil, kolla upp kommunikationer. Hur tar du dig dit? Om bussen inte kommer, finns det ett alternativt sätt? Skriv ner i dokumentet.

När allt är klart, skriv ut i behändigt format som du kan ha med dig.

Att slippa bekymra sig om hur man hittar dit är en sak mindre att oroa sig för. Skulle något skita sig har du redan all information till hands och slipper således få panik.

Fixa telefonnummer
Se till att ha telefonnummer till minst en av dem du skall träffa. Lägg in numret direkt i din mobil.

Skulle du mot all förmodan komma sent så kan du ringa och meddela det innan. Har du numret i mobilen så har du det med dig. Utöver det är det praktiskt att ha när väl företaget hör av sig igen, då ser du direkt vem som ringer och slipper bli förvånad (eller i värsta fall tro att det är en kompis och svara på ett "mindre professionellt än önskvärt" sätt).

Förresten, du har väl ett vettigt meddelande i ditt mobilsvar?

Var ute i god tid, och ta det lugnt!
Jag gillar att vara ute i god tid. Ju högre risk (långt att åka, hittar inte så bra, vanskliga busstidtabeller, etc) desto mer tid. Gärna så man är på plats uppemot en halvtimma innan.

Med lite marginal kan man hantera oplanerade saker. Skulle du inte hitta dörrnyckeln precis när du skulle gå hemifrån slipper du sumpa hela intervjun bara för att du blev fördröjd 5 minuter och missade tåget.

Bara vetskapen om att ha god marginal på sig gör att man kan ta det lugnt och slipper stressa upp sig. Är man lugn kan man fokusera på intervjun och göra ett bättre intryck där. Att komma in kallsvettig och stirrig för att du sprang sista biten är inte den mest lyckade starten.

Att gå lugnt, kolla in huset/porten så man vet man hamnat rätt, och sen kanske läsa en tidningen, lyssna på musik eller nått i väntan på att tiden skall bli lagom är en skön förberedelse. Man hinner samla tankarna och peppa sig lite.

Kläder
Dagen innan, se till att du har rena kläder. Välj kläder som framförallt är rena och hela, ta gärna något lite finare än vanligt. Tänk på var du skall och ifall det finns nån dresscode där. På konsultfirmor är sällan jeans/skjorta/kavaj helt fel (och motsvarande för kvinnor vad nu det är?).

Tänk på vad det är du vill utstråla och kommunicera, klä dig därefter. I vissa fall kan kombinationen kavaj med urtvättad gratis-T-shirt från en programmeringskonferens vara klockrent om det just är det lite mer kodar-geekiga man vill utstråla.

Viktigast är dock att det är du, och du är bekväm i det du klär dig i.

Toaletten
Se till att klara av toaletten innan på ett eller annat sätt. Beroende på restid så kan det vara värt att kolla upp närmsta restaurang i närheten t.ex. Kan låta löjligt, men sitta pissnödig från början på en tretimmarsintervju, då är det lätt att tänka på annat än att lyssna uppmärksamt.


Vad allt går ut på är att känna sig bekvämare och bättre förberedd, det gör man genom att ha koll på läget och slippa oroa sig för annat. Som följd får du också bättre självförtroende och har definitivt bättre förutsättningar att fokusera på att göra ett så bra intryck som möjligt.

Lite tips på länkar: 1, 2, 3 (CS)

Inga kommentarer: