onsdag 16 januari 2008

Öka chanserna vid intervju

Väl vid ett intervjutillfälle är man där för att den potentiella arbetsgivaren har funnit något i ens person eller bakgrund som verkar intressant. Det är en bra början.

Under intervjun handlar det för rekryteraren att dels se vad det är för person och hur den skulle passa in i organisationen och den tänkta rollen, men också till viss del att bekräfta det som står i CV't (man får ju alltid berätta om sina tidigare anställningar trots att intervjuaren uppenbarligen redan läst om dem). Sen handlar det givetvis att känna av andra aspekter också. Är man rätt person så är det inte hela världen att man saknar någon trebokstavsförkortning bland sina kunskaper, det kan man alltid skaffa sig.

Det handlar om att ge ett gott intryck och att ha koll på läget. Det gör du genom att förbereda dig.

Förrutom standardsaker som att läsa på om företaget och fundera vad för egenskaper du kan bidra med kan man göra en hel del annat.

Lusläs platsannonsen och hemsidan efter saker som kan vara relevanta för rollen. Till exempel olika teknologier, arbetssätt, system och så vidare.

Med någon dag kvar innan intervjun kan man inte tillägna sig 5 års arbetslivserfarenhet inom ett visst område, men oftast listas många plattformar, språk, verktyg, etc som är lite av en önskelista från arbetsgivaren. Är det något du inte känner till - kolla upp det!

Även om du inte har professionell erfarenhet om något ger du ett betydligt bättre intryck av att känna till vad det är, syfte och kanske lite terminologi. En halvtimma spenderad på Wikipedia följt av lite googlande kan göra skillnaden mellan att uppfattas som någon som har noll-koll till någon som är intresserad av vad som händer i teknologins framkant och hänger med.

Som ett exempel; många tjänster för Java-utvecklare nämner Hibernate i listan över önskad kunskap. Då de flesta högskolor och universitet i Sverige är lite tröga är det sannolikt inget som ingått i någon kursplan.

Istället för att se ut som ett frågetecken (och stamma fram något om hur du ibland stänger ner din bärbara dator) kan en snabb kollWikipedia ge dig kunskapen att framstå i en helt annan dager. Givetvis skall man inte försöka ge intryck av att man har erfarenhet av något man inte kan, men genom att säga något i stil med...

...jag har inte arbetat med det men känner till konceptet. Med mina befintliga kunskaper i Java, kurser i databasteknik och objektorienterad programmering ser jag verkligen fördelarna och är helt komfortabel med att sätta mig in i teknologin..."
...detta ger ju ett mer kvalificerat intryck, eller hur?

Inga kommentarer: