onsdag 30 januari 2008

Passa på när vi är på topp

När jag funnit något relevant har jag smugit in ett litet inlägg då och då om efterfrågan på datatekniker och ingenjörer, hur bra läge det är just nu, och så vidare...

Men hur länge kommer detta läge på arbetsmarknaden att stå sig? Börsen är skakig, ekonomin på andra sidan Atlanten påverkar oss alla på ett eller annat sätt, oron att högkonjunkturen vänder är ofta självuppfyllande...

Bara en titt på förstasidan idag hos Computer Sweden listar en rad dystra nyheter:

Visst fanns det i och för sig någon enstaka mer positiv artikel, men på det hela taget är det inte riktigt samma takter som för ett år sedan.

När det börjar gå ner så kan det förändra sig ganska snabbt på marknaden för arbetssökanden. Att dra ner på nyanställningar är bland det första man gör när framtiden ter sig mer osäker, speciellt i Sverige där att åberopa arbetsbrist är det enda rimliga sättet att säga upp någon, och till och med då får man dras med förtursregler och liknande som från arbetsgivarens sida inte är optimalt.

Så vad skall man göra? Passa på medan det ser ljust ut!

Börjar man närma sig slutet av sin utbildning kan man lika gärna gå ut nu och leta jobb/examensarbete även om man inte kommer finnas 100% tillgänglig (dvs efter avslutat examensarbete) förrens i början av 2009. Redan i sommar kanske det är bra mycket svårare.

Mitt personliga angreppssätt är som tidigare nämnt att söka jobb med möjligheten till examensarbete inledningsvis. Med några få undantag har det inte varit några problem för de företag jag varit i kontakt med. Eftersom den tänkta rollen är så pass långsiktig och inte rör sig om något akut resursbehov är det heller inte några problem att vara ute i god tid, jämfört med att vänta för sakens skull tills dess det är 1-2 månader kvar.

Inga kommentarer: