söndag 13 januari 2008

Söka jobb eller exjobb?

Oavsett vad så måste du göra ditt examensarbete för att få ut en examen, det går inte att komma undan ifrån. Men hur skall man gå tillväga på bästa sätt?

Skall man endast söka exjobb och sen hoppas på att få jobb där, eller helt enkelt anta att man efter avklarat examensarbete börjar om med sökandet och letar jobb på nytt?

Så som det ser ut idag IT-branschens behov av folk är det inte direkt samma konkurrens om en plats som det var för 5 år sen. Det gör att man som arbetssökande kan ställa lite fler krav än man annars skulle ha kunnat. Samtidigt är det än mer viktigare för företag att behålla sina anställda så de inte byter jobb så fort en förnimmelse av grönare gräs på andra sidan uppenbarar sig.

Detta är grunden till valet av min egna approach, nämligen att söka heltidsjobb med förutsättningen att det inleds med genomförande av examensarbete.

Jag ser framförallt två fördelar med detta.

Den första är att det viktiga för mig är min framtida tänkta roll i företaget. Att nappa på ett intressant examensarbete för att sen bli erbjuden en tjänst som inte är intressant känns som att bli snuvad på karamellen. Genom att fokusera på det får jag bättre underlag till mitt beslut om var jag skall arbeta i framtiden.

Den andra fördelen är att genom detta angreppssätt visar man sitt långsiktiga perspektiv för den potentiella arbetsgivaren. Med handledning och dylikt är att ta på sig en examensarbetare en signifikant investering i form av tid och resurser för ett företag, och förrutom enstaka undantag är målsättningen att anställa exjobbaren efteråt.

Ytterligare en fördel är att examensarbetet kan utformas i dialog med företaget efter den tänkta tjänsten man kommer träda in i efter avslutat examensarbete. Tekniskt kan det inriktas kommande projekt man förväntas delta i efter examensarbetet. På samma sätt kan man se över ens kompetens och se om den behöver stärkas inom något speciellt område (ett visst verktyg eller en viss teknik) och utnyttja exjobbet till det.

Att göra ett examensarbete utformat för att vara till nytta direkt känns också mer motiverande än att välja ett redan föreslaget exjobb ur en lista som sen bara hamnar i en byrålåda.

Nackdelen med detta angreppssätt är att arbetsgivare och rekryterare kan vara lite ovana med detta. T.ex. hos Ericsson så måste alla examensarbeten först utannonseras på deras hemsida (vilket inte riktigt passar i detta fall), rekryterare måste dubbelkolla med sin kund om det funkar, och så vidare.

Samtidigt som det kan vara en liten nackdel kan det även ses som ett slags test om företaget är flexibelt nog att hantera ett upplägg som faller lite utanför de givna mallarna. Vill man arbeta i en flexibel organisation så är kanske inte företaget så intressant trots allt om det visar sig att de har problem att anpassa sig.

Sist men inte minst, trumfkortet - det viktigaste av allt. Det finns betydligt fler möjligheter att söka heltidsjobb än enkom examensarbete.

Givetvis är inte detta bäst i alla situationer Ibland kanske man måste göra allt bara för att få in en fot på ett företag, då är det inte läge att inleda med krångliga krav.

Inga kommentarer: