lördag 12 januari 2008

Strategier för att söka jobb

Inför att det började bli dags att söka jobb funderade jag lite hur jag skulle gå tillväga rent praktiskt. En strategi för att komma i kontakt med företag, få komma på intervju och där se om det finns ett ömsesidigt intresse för en eventuell gemensam framtid.

Antingen hittar du företagen, eller de hittar dig. Det senare alternativet är så klart det mest fördelaktiga för då vet man redan från början att det åtminstone finns något i ens profil som är attraktivt för företaget ifråga. Samtidigt är det inte alla företag som går genom de kanalerna, åtminstone inte för tjänster passande relativt nyutexaminerade dataloger, så att ta egen kontakt är oftast bäst.

Nedan följer en listan över några möjliga "kontaktytor".

  • Arbetsmarknadsdagar
  • Jobbsajter
  • Rekryteringsfirmor
  • Nätverk
  • Personliga kontakter
  • Direkta ansökningar

Dessa tänkte jag nämna några ord om. Värt att påpeka är att de är inte rangordnade på något som helst sätt.

Arbetsmarknadsdagar

Arbetsgivare serverade på ett fat, eller snarare en hel buffé, till studenten. Ett gyllene tillfälle att dra nytta av. Arbetsmarknadsdagar finns på de flesta större universitet och högskolor och är ett utmärkt tillfälle att få kontakt med intresserade företag - de är ju där just för att de är intresserade av nyutexaminerade.

Jobbsajter

Det handlar om att exponera sig för så många potentiella arbetsgivare som möjligt, så varför inte låta dem göra jobbet genom att hitta dig på jobbsajterna. Många av sajterna har val där det även går att välja exjobb om det endast är det som är aktuellt.

Rekryteringsfirmor

Det finns en hel del rekryteringsfirmor som riktar sig mot IT-branschen, en del jobbar även med nyutexaminerade så man behöver definitivt inte vara en gammal räv för att dra nytta av dem. Registrera dig på deras sida så har du helt plötsligt någon annan som också söker jobb åt dig. Dessutom kan du få goda råd och tips, deras målsättning är ju samma som din - att se till att du får ett jobb (det är ju så de tjänar pengar).

Nätverk

Låt de sociala nätverken jobba för dig, inte emot dig. Rensa facebookprofilen från sådant som inte direkt framhäver dina positiva sidor (t.ex. de där bilderna från efterfesten förra helgen, eller statusuppdateringen varje måndag om hur du hatar att gå upp på morgonen).

Använd också LinkedIn (ett aningen mer "seriöst" nätverk jämfört med Facebook) för att bygga upp ett kontaktnät och där framhäva din erfarenhet, kunskaper och det faktum att du söker jobb. Även Xing finns, som är populärt speciellt i tyskspråkiga länder. Personligen föredrar jag LinkedIn som jag tror har bättre räckvidd för IT i Sverige, men det skadar inte att ha en profil i båda.

Personliga kontakter

Dra nytta av ditt personliga nätverk. Räknar du in personer som känner personer du känner blir det oftast en ansenlig mängd. Se till att sprida meddelandet att du söker jobb och din bakgrund (oftast kan det faktum att du har civilingenjörsutbildning räcka för väcka intresse).

Direkta ansökningar

Givetvis är den klassiska metoden med personligt brev och CV för direkt ansökning till ett företag ej att förakta. Skicka spontanansökan och beskriv din profil och vad du tror du kan tillföra företaget. Förhoppningsvis får de upp ögonen för dig och du kan etablera en kontakt som kan leda vidare.

Om ett företag du är intresserad av inte finns närvarande vid just din arbetsmarknadsdag så är du så illa tvungen att ta kontakt själv. Då kanske det inte är lika lätt att hitta en väg in till rätt person så det gäller att stå ut. Ett alternativ är att försöka gå bakvägen, få kontakt med någon anställd du kan pejla läget med som i sin tur kan vidarebefordra ditt CV till personalchefen eller liknande, då slipper din ansökan hamna i samma flöde som "alla andra".

Inga kommentarer: