måndag 28 januari 2008

En framtid som SAP-konsult

Gillar man affärssystem och kan tänka sig en framtid som SAP-konsult ser man ut att gå en ljus framtid till mötes.

Nyss länkade artikel nämner bland annat...

Varje SAP-konsult är värd 1,5 miljoner i omsättning per år.

I Sverige finns det totalt 1 200 SAP-konsulter och behovet av konsulter ska femdubblas inom fem till tio år...

Ganska goda förutsättningar inför löneförhandlingen alltså.

SAP är ju kanske inget man installerar hemma på datorn och labbar loss på, så mycket hänger på att man studerar någon relevant inriktning och har intresse av affärsystem.

Personligen känner jag mig inte särskilt intresserad av att sitta och konfigurera obskyra SAP-moduler med andra lika obskyra affärssystem, däremot är det helt klart mer intressant att försöka göra processer inom verksamheter mer smidiga och smarta med hjälp av IT.

En annan aspekt är att de företag som har SAP-konsulter brukar vara en viss typ av företag, med en viss kultur. En kultur präglad av bakåtslickat hår, dryg attityd och små managementkonsulter på några dagar över tjugo år klädda i kostym/dräkt som minsann skall visa ledningen i kundföretaget hur deras företag bäst skall drivas.

Förlåt, sista stycket är endast präglat av mina fördomar (var kommer de ifrån måntro?) och är såklart en grov generalisering Jag vet egentligen knappt alls vad det innebär att jobba med SAP eller vara managementkonsult. Har du andra erfarenheter, kommentera gärna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Håller med dig om allt förutom sista stycket... Jobbar sedan några månader på SAPs huvudkontor i Walldorf, Tyskland och stormtrivs. Om du söker efter bakåtslickat hår och dyra kostymer, får du snarare kolla på McKinsey och company bland managementkonsulterna.

Datastudenten sa...

Hej Mike! Tack för din kommentar.

Min provocerande syftning var på managementkonsulterna hos Accenture.

Vore väldigt intressant att höra hur en arbetsdag skulle kunna se ut för dig, särskilt också eftersom det verkligen är hos SAP själva.