Känns som man hört det förr, att det är brist på ingenjörer, men nu är det tydligen ett faktum enligt Regeringens Globaliseringsråd och förbundet Sveriges Ingenjörer.
IDG har väl egentligen aldrig gjort sig kända för sin journalistiska talang, så att de satt titeln på artikeln till att krisen är ett faktum men den pressrelease det bygger på säger att det är en risk får väl ses som rätt typiskt.
Fackförbundet Sveriges Ingenjörer kan heller inte ses om helt objektiva i frågan, det är ju dem och deras medlemmar som främst tjänar på att sprida detta "faktum".
Jag hävdar givetvis inte att det är fel, det kommer säkerligen råda brist på ingenjörer i framtiden. Själv tackar jag och tar emot, kan inte bli bättre tajming att komma ut som civilingenjör just nu.
Enligt SCB så har totalt antal högskolestuderanden gått ner från ca 327k år 2003 till 303k år 2006. Dock så är det fortfarande mer än de 291 118 stycken år 2001. Artikeln hävdar att studenter på ingenjörsprogrammen minskade med 30% från 2001 till 2007.
Den givna följdfrågan är då, vad läser folk till istället? Det är ju jämfört med 2001 fortfarande fler som pluggar.
Återigen enligt SCB så är det flest sökande till lärarutbildningen (12%), därefter ekonomprogrammen och civilingenjörsutbildningen (8% vardera). Det kommer alltså vara krisaktig brist, men samtidigt har civilingenjörsutbildningen delad andra plats på listan med flest sökanden?
Det känns som det ligger en fisk begraven någonstans.
tisdag 29 januari 2008
Ingenjörsbrist igen
Upplagd av Datastudenten kl. 19:45
Etiketter: trend, utbildning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar