tisdag 15 januari 2008

Google - datateknikernas drömföretag?

Att Google är en eftertraktad arbetsgivare råder det ingen tvekan om. Företaget är synonymt med mycket av den innovation som skett på internet de senaste åren.

I flera listor toppar Google som favoritföretag att jobba för. Enda gången en av de största föreläsningsalarna i skolan var fylld till bristningsgränsen sent i fredagseftermiddag var just när det var en Google engineer som hade en gästföreläsning, bara det säger en hel del.

Google är också kända för deras omfattande rekryteringsprocess med först inledande telefonintervju(er) och sedan flera intervjuer på plats. Intervjuer som både inkluderar hela case att lösa så väl som direkt problemlösning i form av programmering (givetvis beroende på sökt tjänst). Med över 1000 spontanansökningar per dag är man inte ensam om man skickar in en ansökan. Antagligen är det mycket tack vare att de är så nog med vem de anställer som de också lyckats så bra.

Baksidan av detta är att rekryteringsprocessen ter sig så skrämmande och kraven så höga att många inte ens vågar söka. Personer som är riktigt smarta och säkerligen skulle passa där men kanske inte har samma tilltro till sig själv som en amerikan med oändligt ego (ursäkta generaliseringen). Saker som "Ph.D. a plus" blir man ju rätt ödmjuk av...

Detta är något Google är medvetna om. Jag var på ett rekryteringsevent för drygt ett år sedan där Google presenterade sig och där berörde de ämnet. De vill ha civilingenjörer och har man lyckats bra med utbildningen och man passar som person så såg de ingen anledning till varför man skulle ha problem att ta sig igenom rekryteringsprocessen (bortsett från konkurrens av andra sökande).

När det gäller intervjuerna och testerna ville de framhäva att det de är intresserade av är vad du kan, inte vad du inte kan. Det vill säga, det är ett sätt att identifiera din kompetens snarare än att man skall pricka av alla rätt som på en tenta.

Nu med ny VD i Sverige och allt så kanske men ändå skulle passa på med en ansökan. Om inte annat kan det ju vara kul att berätta att man åtminstone försökte för barnbarnen om 50 år som någon sa...

I mitt egna jobbsökande rullar det på. Tre intervjuer under förra veckan, en igår och två till imorgon. Vi får se vad det leder...

Uppdatering: Upptäckte, med anledning av kommentarerna till denna post, att Google faktiskt söker C++ programmerare till Luleåkontoret.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Roligt att läsa om ditt arbets sökande. Själv är jag snart där.. :). Ska också på intervju, på fredag.

Hur tror du det går? Vad har du sökt mer?

Datastudenten sa...

Hej Zanna! Gratulerar till första kommentaren någonsin för denna blogg (är iofs nog mer grattis till mig ;)).

Jag tror det kommer gå bra. En del säger ju direkt på intervjun att de vill gå vidare, andra (speciellt när det är en rekryterare) behöver oftast diskutera mer internt innan de kan ge besked.

Vad jag sökt mer? Allt tänkbart åt mjukvaruutvecklingshållet. :) Skall försöka post lite mer om det sen.

Lycka till på fredag! :)

Anonym sa...

Hejsan Datastudent,
Kan vara värt att tänka på att Google i Sverige nog framförallt skall ses som ett annonsföretag - utveckling av Googles lösningar sker i deras utvecklingscenter som ju inte ligger i Sverige. Här handlar det om marknadsföring och annonsförsäljning, och lite lösningsförsäljning (enterprise search och liknande). Riktiga tekniska implementationer som använder deras teknologier görs av deras partners, dvs konsultföretagen. Det är egentligen samma sak vad gäller Microsoft - som till 80% i Sverige består av marknadsförare och säljare, och väldigt lite teknik. Jag arbetar på Sogeti som är en av Sveriges största Microsoft partners (ca 350 Microsoft certade konsulter, bland våra 900 anställda) - jag rekommenderar några av dom yngre konsultbolagen om du vill jobba med ny teknik.

Datastudenten sa...

Johan, givetvis har du rätt. Konstigt nog känns det som bara för att det är Google så är det helt ok att ta ett jobb som bara innebär att fixa skrivare och gå o köpa kaffe... :-)