onsdag 23 januari 2008

Flykt från konsultbolag ger möjligheter

Jag läste nyligen en artikel om hur många seniora väljer att sluta på konsultbolag för antingen starta eget eller gå till företag med en lönemodell som innebär att en större del av lönen är prestationsbaserad.

Anledning till det är att de vet hur mycket pengar de drar in till företaget, och de vet hur liten del av kakan de själva får.

Detta är ju inte särskilt förvånande och rätt typiskt för en högkonjunktur. De vet att deras kompetens behövs och de vill hellre slita åt sig själva än någon annan. Risken är att om man inte får några jobb så får man heller ingen lön, men i dagsläget är knappast det ett problem. Snarare är det så att man väljer att ta färre jobb och jobba mindre (men med samma lön jämfört med tidigare).

Ytterligare en av anledningarna som nämns är att de mer seniora tycker det är jobbigt att lära upp juniora konsulter. Tycker man inte det är kul att få andra människor att utvecklas och växa så är det klart att det känns jobbigt, samtidigt får man ha förståelse för att det kanske inte är en "utbildarroll" de önskat sig när de anställdes

Det fina med denna utveckling är ju just att som driftig snart klar civilingenjör i datateknik är det ett utmärkt förhandlingsläge att söka sig till något av de större konsultbolagen. Det är alltmer uppenbart att de måste göra allt för att hålla i sin anställda, samtidigt som det öppnas upp än mer platser när de seniora lämnar.

Givetvis kan inte en nyutexad gå in och ta en roll som seniorkonsult, men förutsättningarna finns för att nå dit inom en inte alltför lång tid. Kan man även påvisa att man är självgående, lära sig ny teknologier lätt och är ansvarsfull, ja då har man nog inga problem att få jobb med relativt bra villkor som nyutexaminerad.

Inga kommentarer: