måndag 21 januari 2008

(O)erfarna intervjuare

Efter en intervju tidigare idag på ett intressant företag (som för tankarna tillbaka på dot-com tiden, förhoppningsvis det positiva) funderade jag på skillnaderna mellan att bli intervjuad av en erfaren rekryterare och någon som egentligen inte har som främsta uppgift att sköta anställningsintervjuer.

Anställningsintervjun handlar ju lite om att sälja sig själv, och för att göra det visar man på förträffligheten i ens erfarenhet med tidigare anställningar, utbildning, övriga meriter, personliga egenskaper, m.m.

Detta är områden som arbetsgivaren behöver känna till om kandidaten så mycket som möjligt. Därför kan det bli lätt frustrerande när den som intervjuar lite sporadiskt fastnar i trevliga men kanske för sammanhanget inte helt relevanta aspekter. Istället tvingas man själva hela tiden måste försöka styra tillbaka samtalet till rätt ställe och försöka ta nästa steg i den kronologiska ordningen över vad man åstakommit. Just för att försäkra sig om att de fått en så komplett bild av som möjligt över ens kompetens och egenskaper.

Personligen tycker jag det numera är lite av ett nöje att bli intervjuad av en professionell rekryterare. Allt bara flödar. Alla områden täcks på en strukturerat sätt och man slipper saker som "...får jag bara berätta lite till? Jag har ju gjort det här projektet också..." bara för den som intervjuar glömde att fråga något om de andra fem åren arbetslivserfarenhet som inte berörts under samtalet.

Vad jag märkt går professionella rektyrerare mer ofta enligt ett ganska standardiserat upplägg. Kanske just för att de intervjuar så många och vill se till alla har blivit frågade åtminstone ett visst antal gemensamma frågor?

Jag har försökt räkna efter hur många gånger den klassiska frågan om dina starka och svaga sidor dykt upp. Om det är en professionell rekryterare uppskattar jag det upp till 50% chans, medan i övrigt är det lite mer sällsynt men inte helt ovanligt.

Är de riktigt på hugget kan man få en följdfråga över vad man kan förbättra hos sig själv. Det givna svaret är såklart "allt!" (men det måste komma spontant för att visa på äkta ödmjukhet ;) ).

Man kan undra hur mycket frågor som de om dina starka/svaga sidor egentligen ger med tanke på att de nämns i varenda artikel som handlar om att söka jobb och gå på intervju. Få svar är nog så intränade som just detta. Det är ju knappast under en anställningsintervju det är rätt läge att bryta ihop och säga att man har en tendens att gärna slösurfa bort ett par timmar per arbetsdag om nu så skulle vara fallet.

Inga kommentarer: