fredag 15 februari 2008

Rekryteringsfirmor även för nyutexaminerade

Kommer man ut ny från högskolan utan så mycket tidigare arbetslivserfarenhet är det inte alltid så lätt att veta vilka möjligheter som står en till buds.

Rekryteringsfirmor t.ex. Är det endast för de mest seniora med 10+ år erfarenhet eller kan de faktiskt vara behjälpliga för en nyutexaminerad också? Ja, definitivt! Det är i alla fall min erfarenhet från mitt pågående jobbsökande.

Först och främst vill jag klargöra att detta inlägg handlar om rekryteringsfirmor och inte bemanningsfirmor. Det finns ingen knivskarp linje mellan de båda eftersom många gör både rekrytering och bemanning. Det är heller ej ovanligt att man under en tid jobbar som konsult anställd av bemanningsföretaget för att sen övergå i en anställning hos kunden.

Med rekryteringsfirmor syftar jag på företag som för kunds räkning (där andra företag som letar folk att anställa är kunder) hanterar ansökningar eller själva söker potentiella kandidater. Affärsmodellen går ut på att de får en hacka när de lyckas hitta någon som företaget anställer, eller för att de tar hand om ansökningar och första intervjun.

För min egen del var det lite en chansning att ta kontakt med några rekryteringsfirmor, jag själv hade ju inget att förlora på det. Jag letade specifikt efter rekryteringsfirmor inriktade mot IT/utveckling.

Kontakten skedde genom anvisat sätt på respektive hemsida, i regel bifoga CV i email eller fylla i uppgifter på sajten. I ett fall var det dock en rekryteringsfirma som kontaktade mig då de funnit mitt CV via en jobbsajt.

Nästa steg är att man blir kallad till intervju hos rekryteringsfirman (ifall de finner ens CV intressant), oftast utan att man får reda på om det gäller någon specifik tjänst. Intervjun görs "långsiktigt", så även om de inte har en tjänst inne för tillfället så kan det dyka upp nån, och då har de redan gjort intervjun och vet vem man är och kan således rekommendera en för ett företag.

Exakt hur de olika rekryteringsfirmorna jobbar skiljer sig lite åt, men i regel handlar det lika mycket om att de skall lära känna den arbetssökande och vad den personen är intresserad av för tjänster som vad för krav deras olika uppdragsgivare (potentiella arbetsgivare för den sökande) har.

Där rekryteraren finner en match mellan den sökande och de tjänster de letar folk till får man oftast först lite information så man kan säga om det är tänkbart intressant eller ej. Är det så går rekryteraren vidare med att presentera ens profil till företaget ifråga för att se om de är intresserade. Denna profil som presenteras kan vara anonymiserad, så företaget ser bara generell bakgrund, kompetens, osv. Med detaljer som kan identifiera vem det är borttagna.

Är företaget intresserad går man vidare till en mer traditionell intervju på själva företaget. Fördelen nu är att man passerat det första filtret och bör uppfylla åtminstone de grundläggande kraven som önskas. Utöver det så kommer också rekryteringsfirman följa upp både en själv och företaget hur det gått med intervjun, så går det lite segt med besked är det fler som kommer piska på.

Som läget är idag finns det definitivt anledning för nyutexaminerade att försöka finna passande jobb via rekryteringsfirmor, i vilket fall finns det inget att förlora på att försöka!

Inga kommentarer: