måndag 11 februari 2008

Hitta exjobb i datateknik

Att finna examensarbete är inte det lättast. Vad skall man göra, och var skall man göra det?

Det traditionella är att leta i diverse listor, t.ex. Nationella Exjobb-poolen eller på utannonserade exjobb på företags hemsidor. Många högskolor får in exjobbsmöjligheter från företag till deras karriärscenter eller motsvarande, så det är också ett alternativ.

Kvalitén på de exjobb som erbjuds är varierande. Många kan vara på väldigt låg nivå och totalt sakna någon form av akademisk höjd. Känns snarare som företag som är ute efter billig arbetskraft.

Att endast utgå från utannonserade exjobb är begränsade. Att ha egna idéer och närma sig potentiellt intresserade företag kommer antagligen vara mer givande i slutändan. Dels kommer man inte konkurrera om samma exjobb med andra, dels har man större möjlighet att anpassa det precis efter vad man själv vill.

Att sen komma på ett exjobb själv är i och för sig bara det svårt. Varför inte låta någon annan göra det? Företaget du vill jobba på!

En grundförutsättning är att du har någorlunda koll på din kompetens och vad du kan tänka dig för exjobb. (Har du inte det så har du nog större problem än att fundera över exjobb.)

Genom att fokusera på att söka jobb så visar du på vad du kan erbjuda ett företag. Om företaget tycker du är intressant för anställning så ser de uppenbart ett värde i din kompetens, och således bör de också kunna se värdet i att du utför ett examensarbete där.

Nästa steg är att i dialog med företaget se vad för utmaningar företaget står inför (utifrån en hypotetisk framtida roll för dig), är det ny teknologi som behöver utvärderas, en prototyp att ta fram, se om en alternativ arkitektur är tillämpbar, osv. Sen kan man vända på det - vad för områden eller egenskaper behöver du förstärka för att vara ännu mer intressant för företaget? Använder företaget ett ramverk du själv inte varit i kontakt med t.ex.? Då är exjobbet en möjlighet att stärka upp just den kompetensen hos dig.

De formella kraven på vetenskaplig grund och akademiska höjd brukar gå att lösa för det mesta.

Detta sätt att gå tillväga funkar kanske inte på alla företag eller för andra personer, men om inte annat kan förhoppningsvis det omvända sättet att tänka ge nya uppslag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag tycker att arbetsmarknadsdagar är ett grymt bra sätt att leta exjobb på. Jag pluggar också sista året som datastudent, och jag tycker att det fanns precis hur mycket som hellst på arbetsmarknadsdagarna vi haft här i Luleå. Snackade med massor av företag, och det verkar inte inte direkt vara brist på exjobbsmöjligheter för datastudenter vad jag kunde se :)