onsdag 6 februari 2008

Nova Forum 2008

Som tidigare utlovat, en liten rapport från Nova Forum som gick av stapeln 4 februari. Nova Forum följt av Nova Galan på kvällen anordnas av och för studentnätverket Nova 100. Studenter från mer eller mindre hela Sverige deltog, Nova 100 stod för transport och kostnader oavsett om man bor i Lund eller Uppsala.

Syftet med detta inlägg är dels att dela med mig av vad jag upplevde, men också för att ge en liten inblick i hur dessa workshops fungerar och hur de case man skall komma på en lösning till kan se ut.

Under dagen deltar man i tre workshops på ca 90 minuter vardera. På varje workshop får man träffa tre företag och syftet är att ha en dialog och lite caseövningar för att ge en god bild av företaget. I regel är det ca 10-15 personer på varje workshop och i de fall man jobbar med case delas man upp i grupper om 4-5 personer vardera.

De företag jag var på workshop hos var Capgemini, Ericsson och IBM.

Capgemini

Den del av Capgemini som var representerad var Technology & Outsourcing (TOS). Upplägget var en kort introduktion av Capgemini följt av en caseövning där det handlade om att presentera en lösning hur man på ett bättre sätt skall åstakomma kunskapsspridning inom organisationen.

Naturligtvis var det extremt mycket outsourcing snack. Offshore, nearshore, rightshore och allt vad de hittar på.

Den bild jag fick runt roller, arbetsuppgifter och liknande kan jag inte påstå passa mig helt till hundra procent (bland annat för jag av privata skäl inte har möjlighet att åka ett halvår till Indien eller dylikt). Jag har dock tidigare varit kontakt med en annan del av Capgemini som jag kände passade mig betydligt bättre.

Ericsson

Ericssons workshop var den enda som kändes direkt riktad mot tekniker överhuvudtaget, och speciellt data och elektro. Det var Ericsson Research som berättade om hur de arbetade, vilka vägar som finns in till företaget och ett case runt IPTV.

Kan kännas som lite taskig tajming att delta i sådana här rekryteringsevents samtidigt som det skrivs om hur företaget minskar med 1000 personer i och med sparpaketet som presenterades i fredags. Men det var knappast något de själva kände till skulle komma, särskilt inte när detta planerades långt innan.

Caset gick ut på att se hur den IPTV lösning som fanns i form av en prototyp skulle kunna lanseras "på riktigt" och vad för problem och utmaningar detta skulle innebära, tekniska såväl som användar- och affärsmässiga. Det som var lite speciellt var att tittaren kunde ha en personlig profil inställd och därmed kunde mer relevant reklam visas för användaren.

Det jag personligen tyckte var intressant med detta case var att det var lätt, som många gjorde, att snöa in sig på det rent tekniska och hur det skulle fungera i praktiken. Medan den största utmaningen för att tjäna pengar på detta (Ericsson är ju intresserade av att leverera infrastruktur) är hur man skall komma runt det faktum att det rubbar en befintliga värdekedja och innebär till viss del en ny affärsmodell. Från att TV-kanalerna styr vilken reklam som sänds till alla, till att reklamen väljs dynamiskt i distributionsledet beroende på tittarprofil.

I form av swag fick man en 1 GB USB sticka som innehöll information om Ericsson och en lösenordsskyddad fil som innehöll en tävling. Lösenordet SMS'ades sen ut vid en given tidpunkt och förste person med rätt svar vann en mobiltelefon.

IBM

Personligen upplevde jag IBMs workshop som den definitivt mest professionellt genomförda. En erfaren (på IBM sen 69) norrman ledde workshop'en och hade stenkoll på allt till varenda aspekt av IBM till att memorera och tilltala alla deltagare med förnamn, för att inte nämna hur han styrde diskussion och frågeställningar med återkoppling till case och de övriga IBM representanterna. Var inte första gången han gjorde det. Imponerande.

Det case som presenterades rörde sig runt ett verkligt fall med ett multinationellt företag som vid uppköp hade en väldigt spretig miljö med olika affärssystem i varje land och även helt olika processer för den delen också. Företaget var i ett läge att något måste göras åt detta och system konsolideras, men respektive land tyckte just deras system var bäst och konflikter runt detta var oundvikligt. Uppgift: i form av konsult vad presenterar ni för lösning för företagsledningen på mötet om 30 minuter?

Knappast särskilt svårt case (fokusera på kärnverksamheten istället för att krångla med underhåll och utveckling av femtionelva affärssystem, gå med global partner (knappast osökt) för att konsolidera och utveckla enhetliga processer över hela organisationen) men väldigt bra underlag för vidare diskussion hur IBM jobbar och vilka roller och problemställningar i ett typiskt fall som detta.

Liten LED-ficklampa, finuerliga pennor och CD-skiva med information om IBM (känns inte CD lite 90-tal?) delades ut i IBM-påsar.

Nova Galan

Detta följdes av Nova Galan som tog plats på Tyrol (Gröna Lund) på kvällen med trerättersmiddag och slumpad bordsplacering (med företagsrepresentanter jämnt utspritt).

Middagen ackompanjerades med lite underhållning (stand-up med David Batra, bra men kanske lite väl mycket krystad kiss- och bajshumor för att nå till högre betyg) och diverse prisutdelningar i form av årets företag och årets nova.

Summering

Överlag en intressant dag och underhållande kväll. Alltid kul att träffa folk.

Tyvärr som det ofta är med just Nova 100 är att det är väldigt lite som passar oss datatekniker (eller tekniker överhuvudtaget). Är du jurist, ekonom eller läser industriell ekonomi finns det hur mycket som helst i form av företag och annat, men i princip var Ericssons workshop det enda om du var intresserad av utveckling snarare än management konsultning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var detta Sthlm eller har du varit på det som äger rum i Köpenhamn idag? Har försökt att hitta program till dagens event men utan reslutat. Men om de har anordnat ett liknande i Sthlm så kanske det ser ut på samma sätt eller liknande.
/Charlotte

Datastudenten sa...

Denna post gällde det som var i Stockholm 4:e februari.

Jag önskar jag då kunnat skriva om det du säger är idag, den talangen skulle jag ha mycket nytta av... :)